Boeddha, het symbool voor de ontwikkelende mens..

 
 DHTML JavaScript Menu By Milonic ...berichten uit de sterren...
   

Planeet Aarde, het schoolplein van de ontwikkelende mens..

   
  Verwante
     pagina's
Vorige pagina
Introductie
Navigatietips
Archief
 
April - Paasmaand
Symbool van nieuw leven

Op de zondag na de eerste volle maan in de lente, maar op zijn vroegst op 22 maart, is het Pasen..

"Nieuw leven.."

 

Een Paaswens...

Het is zo onrustig in de wereld van vandaag. Oorlogen, geweld en agressie zijn aan de orde van de dag, in vele delen van de wereld. En de tegenstellingen zijn zó groot geworden dat verbroedering een haast onhaalbaar doel lijkt te zijn geworden.
Vreemd genoeg begint dat idee zelfs te wennen, beginnen we meer en meer te accepteren dat er grof geweld gebruikt wordt om een bepaald doel te bereiken, bezit te vergroten, macht uit te oefenen, een zin door te drijven, wraak te nemen, de ene keer hier in de wereld en de andere keer daar.

Maar ook heel dicht om ons heen gebeuren soms dingen waarvan we eigenlijk allemaal wel weten dat het niet deugt; klein én groot persoonlijk geweld.
En die berichten beginnen ook te wennen...

Wat zou het mooi zijn als we allemaal eens zouden proberen ons in te leven in andermans wereld, om een beetje te begrijpen van andermans problemen, om te denken: hoe zou ik reageren als de rollen omgedraaid zouden zijn, als het gemeenschappelijke problemen zouden zijn.
Dan zouden we misschien minder zwart-wit denken, wat genuanceerder oordelen, wat meer 'broeders' zijn. En die gedachte zouden we dan echt vorm kunnen geven door een voorbeeld voor anderen te zijn, een zaadje in de donkere grond stoppen en de zon zijn werk laten doen. Veel zaadjes ontkiemen na verloop van tijd. En misschien kunnen we dan gezamenlijk een nieuwe sfeer creëren, een van echte broederschap. Een ander 'nieuw begin'...
  


Het klinkt zo vanzelfsprekend, Pasen, maar velen zijn vergeten waar dat ook al weer over ging. De heidense oorsprong handelt over het feest ter ere van de godin van de vruchtbaarheid, het einde van de winter, de terugkeer van de zon, het ontluiken van de natuur, het nieuwe leven. Het Joodse volk herdenkt dan de uittocht uit Egypte onder leiding van Mozes; de start van een nieuw leven. Christenen herdenken de herrijzenis van Jezus met Pasen..
Eén aspect keert telkens terug: het gaat over het ontstaan van 'nieuw leven', in welke vorm dan ook, letterlijk en symbolisch. En daarom wordt het ook als een feest gevierd. Een nieuwe start, vol verwachting en hoop. De symbolen die bij Pasen horen hebben ook allemaal het 'nieuw'-aspect in zich: het ei, het kuiken, de haas, het (paas)vuur en de haan die kraait als de 'zon' opkomt en een nieuwe dag begint.

Maar wat er aan het paasfeest vooraf gaat hoort ook onlosmakelijk bij Pasen: Witte Donderdag, de dag waarop het laatste avondmaal herdacht wordt en Goede Vrijdag, waarop het lijden van Jezus en zijn opoffering voor de mensheid herdacht wordt. Dit zijn de dagen voor Pasen die duidelijk geen feestelijk karakter hebben. Deze zijn bedoeld om ons aan te sporen tot bezinning en heroverweging. Om daarna op een nieuwe manier aan het leven deel te nemen.
Over dit onderwerp zijn ook enkele teksten binnengekomen van broeders uit de sferen. Kijkt u bijvoorbeeld eens bij:
'paastekst 1' en bij 'paastekst 2'. Maar ook als het gaat over persoonlijke ontwikkeling wordt op symbolische wijze de vergelijking met Pasen gemaakt. Kijk daarvoor maar eens bij deze tekst.

Help mee om van Pasen een echte feestdag te maken!
 

De redactie van Skyletters.net wenst u allen een fijn een inspiratief paasfeest.
 

   
Quick
links 
 

Naar de vorige pagina..

 

Naar de hoofdindex..

 

Naar de zoekpagina..

 

Schrijf of lees in het gastenboek..

 

Zet www.skyletters.net bij uw favorieten..

 

Naar de startpagina..

 

Achtergrondmuziek inschakelen..

 

Achtergrondmuziek uitschakelen..

 
   

 

 

 

Naar de bovenzijde van de pagina..

top

Eerdere startpagina's kunt u nog bekijken via het archief.
 

++archief++      pagina gepubliceerd in april 2004      ++archief++

 
 
 

Copyright © 2002-2024

www.skyletters.net
all rights reserved