Boeddha, het symbool voor de ontwikkelende mens..

 
 DHTML JavaScript Menu By Milonic ...berichten uit de sterren...
   

Planeet Aarde, het schoolplein van de ontwikkelende mens..

   
  Verwante
     pagina's
Vorige pagina
Introductie
Navigatietips
Archief

Hoe 'eerlijk en rechtvaardig' is het leven eigenlijk..?

Zeebeving in Azi: meer dan 130.000 doden                     Treinramp in India: 64 doden en 255 gewonden                    Boeing 737 stort neer in berggebied, geen overlevenden verwacht                    127 slachtoffers bij zelfmoord-bomaanslag in Baghdad                    Ski-lift in Oostenrijk stort in, vele gewonden, enkele doden                    Ernstig verkeersongeval op de A50 door verkeerde inhaalmanoevre, 4 mensen in levensgevaar                    Bosbranden in Californi eisen slachtoffers                    Cycloon 'Marianne' raast over Maladieven, honderden mensen dakloos                    Tribune van stadion stort in, 20 doden en vele gewonden
- gedachten over de mens en zijn lotsbestemming -

We kennen het allemaal, dat gevoel wat soms naar boven borrelt waardoor we in gedachten of hardop zeggen: "dat is niet eerlijk, dat kan toch niet..!". En, afhankelijk van de situatie en onze persoonlijke gewoonten, gebruiken we andere woorden of acties om ons ongenoegen te uiten. Kennelijk hebben we allemaal een ingebouwd en onbewust werkend mechanisme wat voortdurend afweegt of de dingen die we meemaken en die tot ons komen 'door de beugel kunnen'. Bovendien hebben we daarbij een ingebouwde norm waarmee we de gebeurtenis 'wegen' om daarna tot een oordeel te komen. Als onze norm niet overschreden wordt, dan gebeurt er niets en zijn we ons hier meestal niet eens bewust van. Maar als onze norm wl overschreden wordt dan begint er een inwendig stemmetje hevig te roepen om aandacht voor de gedetecteerde misstand, net als een virusscanner op een computer. 

"Ieder mens heeft het recht om zijn eigen leven te leiden op aarde.."

Dat is een redelijk 'veilige' stelling die niet op veel kritiek hoeft te rekenen. In dit grotere verband vragen vele mensen zich daarom af hoe het met de eerlijkheid en rechtvaardigheid staat voor de vele slachtoffers van natuurrampen, oorlogen, hongersnood, ongevallen enz. Tenslotte hebben ze daar niet om gevraagd, redeneren we. En als het gewoon 'domme pech' zou zijn om op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn dan zou eerlijkheid en rechtvaardigheid dus niet voor iedereen haalbaar zijn door de grillen van het lot..
Sommige zeer verdrietige nabestaanden van slachtoffers zullen om begrijpelijke redenen het woord 'lot' vervangen door 'God'.

  Voor ons, mensen in het aardse leven, is dat een moeilijk te bevatten concept. Dat komt vooral omdat we tijdens ons leven op aarde zo beperkt zijn in onze waarnemingen en denkwijze. We zijn ons vrijwel uitsluitend bewust van wat we in ons huidige leven hier op aarde geleerd (ervaren) hebben. We kunnen dus ook niet verder kijken dan onze neus lang is en dat is in dit verband niet ver genoeg. Om de vele mysteries van het leven enigszins te kunnen doorgronden moeten we verder dan dit leven kunnen kijken, vanuit een denkbeeldige helikopter boven ons bestaan, en beseffen dat dit huidige leven slechts n van de velen in een reeks is. Als je dan al die levens aaneen rijgt en het als n doorlopende persoonlijke ontwikkeling ziet, dan is de vergelijking met een levensschool niet zo gek.
We beginnen allemaal bij de kleuterschool, dan naar de lagere school, vervolgens naar het voortgezet onderwijs en uiteindelijk naar de hogere school en de universiteit. Al deze scholen bestaan dan natuurlijk uit verschillende klassen, die je gemakshalve zou kunnen vergelijken met onze aardse levens. Als je op deze manier tegen je leven aankijkt dan is het niet zo vreemd meer dat de ene mens op een bepaald moment schijnbaar meer geluk of ongeluk heeft tijdens zijn leven dan een ander. Het is maar net naar welk stukje je kijkt in iemands reeks van levens. Het kan zijn dat iemand in zijn vorige leven (klas) veel geleerd heeft over geluk en rijkdom. Dan is het ook niet vreemd dat iemand in dit leven een paar andere vakken uitdiept, bijvoorbeeld die handelen over tegenslag, verdriet en pijn. De levensschool is een praktijkschool; alleen de theorie is niet voldoende om de leerstof te beheersen. De lessen volgen we hier op aarde, de dingen die we meemaken, de dingen die we zlf doen, mt anderen, nr anderen en dr anderen. En alle levens bij elkaar genomen zal de optelsom van eerlijkheid en rechtvaardigheid ongetwijfeld weer kloppend gemaakt zijn.

We voelen allen wel aan dat het ervaren van eerlijkheid en rechtvaardigheid in het leven geen kwestie kan zijn van toeval. Maar als het geen toeval is dan zal er toch een soort plan en een doel achter moeten zitten. Een plan waarin de belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven vooraf vastgelegd zijn. Maar waarom zou iemand dan een levensplan met een rampzalig scenario volgen..? Wie maakt in vredesnaam zo'n plan..? Het meest voor de hand liggende is dat de mens zelf de hand heeft gehad in zijn of haar levensplan. Want als dit een opgelegd geheel zou zijn dan is daarmee de eerlijkheid en rechtvaardigheid meteen al om zeep. Dan zou het meer op een duister complot gaan lijken. Maar dan blijft nog steeds de vraag waarom iemand rampspoed in zijn leven zou inbouwen in plaats van een gelukkig leven met allemaal mooie dingen.. 

leestips over dit onderwerp:
    tekst 1 - tekst 2 - tekst 3 - tekst 4 -
tekst 5

  En de afzonderlijke puzzelstukjes zullen dan eens, na vele scholen en klassen, na vele, vele levens n grote complete prachtige puzzel vormen..!
Actueel..
Nieuwe teksten worden doorlopend toegevoegd. In het onderstaande overzicht vindt u links naar de laatste publicaties.

Recent toegevoegd...
Categorie___ Tekstlink
Bewustwording 17.02.05

-

23.02.05

-

26.02.05
Lessen 14.02.05
Liefde/vriendsch.   05.02.05

-

12.02.05

-

14.02.05
Nieuwe tijd 26.02.05
Overig/algemeen 17.02.05
Persoonlijk 17.02.05
Troost 05.03.05a

-

05.03.05b

-

05.03.05c

-

05.03.05d

 

Suggesties..,
Opmerkingen..?

We zien ze graag via
,
het gastenboek,
of het mailadres.

Dank voor uw reactie.

   
Quick
links 
 

Naar de vorige pagina..

 

Naar de hoofdindex..

 

Naar de zoekpagina..

 

Schrijf of lees in het gastenboek..

 

Zet www.skyletters.net bij uw favorieten..

 

Naar de startpagina..

 

Achtergrondmuziek inschakelen..

 

Achtergrondmuziek uitschakelen..

 
   

 

 

 

Naar de bovenzijde van de pagina..

top


Eerdere startpagina's kunt u nog bekijken via het archief.

 


++archief++      pagina gepubliceerd in maart 2005      ++archief++

 
 

Copyright 2002-2024

www.skyletters.net
all rights reserved