Boeddha, het symbool voor de ontwikkelende mens..

 
 DHTML JavaScript Menu By Milonic ...berichten uit de sterren...
   

Planeet Aarde, het schoolplein van de ontwikkelende mens..

   
  Verwante
     pagina's
Vorige pagina
Introductie
Navigatietips
Rondleiding
Archief

   straf of kans..?

De wet van oorzaak en gevolg, actie en reactie. Het woord 'karma' (Sanskriet) is een begrip wat inhoudt dat alles wat we denken, zeggen of doen uiteindelijk weer op ons eigen bord terecht komt, in een of andere vorm. Maar ook in het Nederlands hebben we wat spreekwoorden die deze strekking hebben en die al zo oud zijn als de weg naar Rome. Denk maar eens aan: 'Wie goed doet, goed ontmoet', of 'Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet', en 'Wat je zaait zul je oogsten' enz. Allemaal bekende uitspraken die ongeveer op hetzelfde neerkomen. Niet alleen in het boeddhisme en het hindoe´sme is men overtuigd van de natuurwet van oorzaak en gevolg; wij nuchtere Nederlanders hebben dit principe kennelijk ook al heel lang geleden begrepen. Soms hoor je mensen zeggen: "waarom overkomt mij dit nu?, waaraan heb ik dit verdiend?, het zal mijn karma wel zijn.." In veel gevallen zou dat inderdaad zo kunnen zijn. En het antwoord op de vraag: "waaraan heb ik dit verdiend", is dan natuurlijk: 'aan mezelf', ook al is de oorspronkelijke reden waarschijnlijk op dat moment niet meer zichtbaar.

Karma en re´ncarnatie horen dus onlosmakelijk bij elkaar, als water bij de zee.

Karma, als natuurwet van oorzaak en gevolg, houdt automatisch in dat re´ncarnatie een essentiŰle plaats heeft in dit alles. Hoe kan er anders een vervolg komen op een handeling, als de mens niet meer terugkomt.. Een extreem maar concreet voorbeeld: Stel, er wordt iemand vermoord. Afgezien van de reden dat die persoon vermoord wordt (eerder karma?), is het in zo'n geval niet meer mogelijk om in een later stadium met de dader in het reine te komen. De persoon is immers dood en niet meer in deze wereld. De enige manier om deze daad te 'compenseren' is een nieuwe ontmoeting tussen deze twee in een volgend leven. Karma en re´ncarnatie horen dus onlosmakelijk bij elkaar, als water bij de zee, en zijn noodzakelijk om alles wat ooit verkeerd gegaan is weer te herstellen.

Natuurlijk gaat het niet alleen maar over moord of andere grove dingen als we over karma spreken. De wet van oorzaak en gevolg werkt ook op een veel minder opvallende manier. Denk bijvoorbeeld maar eens aan problemen die een mens moet overwinnen zonder dat daar een ander mens aan te pas is gekomen, bijvoorbeeld bij bepaalde chronische ziekten en kwalen. Dat zijn voorbeelden van karma waarbij de 'oorzaak' kan liggen in een bepaalde levenshouding in een vorig leven. Zo zou een mens die in het ene leven erg materialistisch ingesteld was, in het volgende leven te kampen kunnen krijgen met chronische ontstekingsklachten. Omgekeerd kan ook: Een mens die zich in het ene leven veel ingezet heeft voor zijn medemens zou in het volgende leven in hoge mate ongevoelig zijn voor ziekten.


Aanpassing website..
Er zijn enkele noodzakelijke technische wijzigingen doorgevoerd in de Skyletters website die mogelijk voor een aantal regelmatige bezoekers gevolgen kunnen hebben. Door een andere opzet van de webpagina's is de ondersteuning voor andere browsers dan Internet Explorer nu ook optimaal. In verband hiermee zijn een aantal hulppagina's vervallen. De bezoekers die deze website bij hun favorieten hebben gezet adviseren wij om de 'oude' link te verwijderen en een nieuwe favoriet aan te maken. De juiste startpagina voor alle browsers is vanaf heden: www.skyletters.net

 

 


Straf of kans..
Als je de voorbeelden ongenuanceerd beoordeelt dan kan de indruk gemakkelijk ontstaan dat karma een mooi woord is voor 'straf'. Maar je kunt er ook anders naar kijken. De altijd en voor iedereen werkzame wet van oorzaak en gevolg is eigenlijk de beste garantie voor eerlijkheid en rechtvaardigheid, zij het dat je daar wel eens lang op moet wachten. Tevens zorgt het voor de dynamiek van het leven. Situaties doen zich voor, leuke en minder leuke, die je zelf nooit zou opzoeken. Daarmee is karma ook een nimmer opdrogende bron van levenslessen; we houden dat proces immers zelf aan de gang door onze eigen handelingen, en leren en evolueren daardoor vanzelf. Leven na leven hebben we banden met anderen en leren we van en met elkaar, alles wat we als aardse mens kunnen opsteken. Veel speelt zich af in onze directe omgeving: onze eigen leefsituatie, ons eigen gezin, vader, moeder, kinderen, huisdier, familie, vrienden, collega's, ja zelfs uw werkgever! Iedere situatie die ons door karma wordt voorgeschoteld is daarom een nieuwe kans op herstel en ontwikkeling in plaats van straf. Karma is niet zozeer 'iets wat we moeten ondergaan', het is eerder de motor van onze persoonlijke evolutie. Karma is werkelijk een van de mooiste natuurlijke mechanismen in het leven.

Leestips over dit onderwerp:
 Tekst 1  -  Tekst 2  -  Tekst 3  -  Tekst 4
Actueel..

Nieuwe teksten worden doorlopend toegevoegd. In het onderstaande overzicht vindt u links naar de laatste publicaties.

Recent toegevoegd...
Categorie___ Tekstlink
Bewustwording  
Engelen & gidsen 22.04.05
Indianen 13.04.05
Troost 05.03.05a

-

05.03.05b

-

05.03.05c

-

05.03.05d

-

13.04.05
Tweelingzielen 13.04.05

 

Suggesties..,
Opmerkingen..?

We zien ze graag bij
,
het gastenboek,
of het mailadres.

Dank voor uw reactie.

   
Quick
links 
 

Naar de vorige pagina..

 

Naar de hoofdindex..

 

Naar de zoekpagina..

 

Schrijf of lees in het gastenboek..

 

Zet www.skyletters.net bij uw favorieten..

 

Naar de startpagina..

 

Achtergrondmuziek inschakelen..

 

Achtergrondmuziek uitschakelen..

 
   

 

 

 

Naar de bovenzijde van de pagina..

top


Eerdere startpagina's kunt u nog bekijken via het archief.

 


++archief++      pagina gepubliceerd in april 2005      ++archief++

 
 

Copyright ę 2002-2024

www.skyletters.net
all rights reserved

  Laatste update:
  24 april 2005