Boeddha, het symbool voor de ontwikkelende mens..

 
 DHTML JavaScript Menu By Milonic ...berichten uit de sterren...
   

Planeet Aarde, het schoolplein van de ontwikkelende mens..

   
  Verwante
     pagina's
Vorige pagina
Introductie
Navigatietips
Rondleiding
Archief

We kennen inmiddels vele muziekstromingen, alle met een eigen publiek. En als we muziek in verband brengen met spiritualiteit dan wordt al gauw de link met new-age muziek gelegd. Maar spirituele muziek is natuurlijk véél meer dan dat; het is maar net wat je onder 'spiritueel' verstaat. Bij muziek zou je gemakshalve kunnen zeggen dat alles wat het contact bevordert met ons innerlijke wezen, onze hogere gedachten en doelen, spiritueel van aard is. Misschien kunnen we het daarom beter omdraaien; spirituele muziek is niet een bepaalde stroming maar muziek die ons innerlijk beroert, onze innerlijke spirituele snaar laat trillen, ongeacht het genre.

Iedereen heeft wel favoriete nummers, artiesten, klanken of instrumenten waarbij een speciaal 'betrokken' gevoel ontstaat. Niet alleen het ervaren van bepaalde emoties tijdens het luisteren maar ook een inspirerend gevoel, terwijl het beste in je naar boven komt en gouden gedachten en goede voornemens geboren worden. Bij de ene mens gebeurt dat bij het horen van de Matteus Passion en bij een ander door een ballade van Chris de Burgh of Asher Quinn. Totaal verschillend in genre, klank, tekst en betekenis maar toch een overeenkomstige uitwerking, als stemvorken die elkaar via de lucht in trilling brengen. Blijkbaar is het niet alleen de muziek die het doet; de toehoorder zelf speelt de belangrijkste rol hierin. Wat er niet in zit kan er tenslotte ook niet uitkomen. De juiste muziek werkt dan als een katalysator. Het is niet iets wat je alleen maar hoort, het is een persoonlijke beleving. En alhoewel de muziek meestal buiten onszelf wordt opgewekt, door een radio of cd speler, is het hiermee toch een uitingsvorm geworden van wat binnenin ons leeft.

Het gebruik van inspirerende muziek is heel divers en ontspanning is een van de meest geliefde. Het woord 'ontspanning' houdt echter véél meer in dan het in eerste instantie lijkt. Niet alleen valt te denken aan het luisteren naar prettige en aansprekende muziek terwijl we ergens mee bezig zijn. Eén stapje verder en we zijn aangekomen bij bewuste ontspanning; meditatie. Dan kan de juiste muziek ons helpen de rust te vinden om te luisteren naar onze innerlijke stem.
Spiritueler kun je het niet bedenken!

  Maar ook in therapeutisch opzicht speelt muziek een grote rol. Dan gaat het om de helende werking van klanken en de sfeer die daarbij ontstaat, het 'lostrillen' van opgeslagen emoties. De bekende klankschalen zijn daarvoor speciaal gemaakt en al héél lang in gebruik. Maar ook het zélf zingen van klanken, woorden en tonen heeft een sterke uitwerking. Denk maar eens aan het therapeutische 'boventoon zingen' en het zingen van mantra's.

Niet alle muzikale mogelijkheden worden door iedereen in gelijke mate gewaardeerd. Dat is logisch want het persoonlijke element moet er immers inzitten. Of het nu gaat om een manier, een genre, een instrument enz., er is altijd een individuele voorkeur. Tenslotte hebben we allemaal andere innerlijke stemvorken, die bovendien ook nog doorlopend aan verandering onderhevig zijn gedurende ons leven. Die veranderingen hangen wellicht nauw samen met onze spirituele ontwikkeling, die ook nooit stil staat. Gelukkig bestaat er zóveel op muzikaal gebied dat er voor iedereen wel iets is wat aanspreekt. En daarmee hebben we een prachtige en waardevolle uitingsvorm meegekregen in ons leven. Of we nu luisteraar zijn of muzikant, muziek en spiritualiteit is werkelijk een gouden combinatie!
 
Op deze website proberen we ook de spirituele waarde van muziek toe te voegen aan de teksten. Als u geïnteresseerd bent dan kunt u dat zelf eens uitproberen via de muziek optie in het menu. Uw computer moet dan wel uitgerust zijn voor geluidweergave.

Actueel..
Nieuwe teksten worden doorlopend toegevoegd. In het onderstaande overzicht vindt u links naar de laatste publicaties.
Recent toegevoegd...
Categorie___ Tekstlink
Aanmoediging 23.08.05
Bewustwording 08.09.05
Engelen & gidsen 10.08.05
Leven & dood   14.08.05

-

04.09.05
Lessen 17.09.05
Nieuwe tijd 04.09.05
Overig 08.08.05
Troost 08.09.05

-

17.09.05
Tweelingzielen 14.08.05

-

08.09.05

-

17.09.05
Waarschuwingen 23.08.05

 

Suggesties..,
Opmerkingen..?

We zien ze graag bij
,
het gastenboek,
of het mailadres.

Dank voor uw reactie.

   
Quick
links 
 

Naar de vorige pagina..

 

Naar de hoofdindex..

 

Naar de zoekpagina..

 

Schrijf of lees in het gastenboek..

 

Zet www.skyletters.net bij uw favorieten..

 

Naar de startpagina..

 

Achtergrondmuziek inschakelen..

 

Achtergrondmuziek uitschakelen..

 
   

 

 

 

Naar de bovenzijde van de pagina..

top


Eerdere startpagina's kunt u nog bekijken via het archief.

 


++archief++      pagina gepubliceerd in september 2005      ++archief++


 

 

 
 

Copyright © 2002-2024

www.skyletters.net
all rights reserved

  Laatste update:
  21 sep 2005