Boeddha, het symbool voor de ontwikkelende mens..

 
 DHTML JavaScript Menu By Milonic ...berichten uit de sterren...
   

Planeet Aarde, het schoolplein van de ontwikkelende mens..

   
  Verwante
     pagina's
Vorige pagina
Introductie
Navigatietips
Rondleiding
Archief

     Levenslessen, de motor van geestelijke groei..


  Boeddha,

symbool voor de ontwikkelende mens..
Eén van de thema's die we bij het indelen van de teksten hebben herkend is die van 'lessen'.
Niet de lessen zoals we die op school gevolgd hebben: het vergaren van kennis, merendeels theoretisch, in de hoop daar later nog iets mee te kunnen doen. Nee, in deze rubriek gaat het over lessen die alleen gevolgd en geleerd kunnen worden in de praktijk: het leven zelf. En aanmelden hoeft ook niet. Integendeel, deze lessen dienen zich vanzelf aan gedurende ons leven.

Iedereen heeft zijn eigen pakketje 'bagage' in het leven, de moeilijke delen van het traject. Voor de een is dat een ingrijpend ziekteproces, voor een ander een periode van aanhoudende pech waarbij alles misgaat wat maar mis kan gaan. Tussendoor de minder extreme dingen zoals relatieproblemen, werkproblemen, familieperikelen, een faillissement enz. Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel; er zijn ook mooie en leuke dingen, perioden en gebeurtenissen die een fijne indruk achterlaten en ons moed en vertrouwen geven. Juist daardoor beseffen we dat het leven waard is om geleefd te worden. En die afwisseling hebben we ook nodig. Want stel je voor dat het leven alleen maar zonneschijn zou kunnen zijn: geen tegenslagen, geen moeilijkheden, doorlopend liefde om je heen, altijd veel geld, alles wat je hartje begeert, nooit meer ergens moeite voor hoeven doen, en dat allemaal een heel leven lang..

Toegegeven, het klinkt heel aantrekkelijk en iedereen wenst wel eens zoiets. Maar kun je daarmee als mens groeien?, geestelijk ontwikkelen? Het lijkt meer op een recept voor ontevredenheid, want zodra we geen regen in ons leven meer ervaren zullen we de warmte van de zon al snel als heel gewoon gaan beschouwen en de waardering voor de mooie en fijne dingen in het leven verliezen. Wat maakt zonneschijn bijzonder als we geen regen kennen? Ondanks alle 'geluk' zullen we ons waarschijnlijk snel heel ongelukkig gaan voelen bij gebrek aan 'geestelijk voedsel'. Een te lange vakantie is immers al vervelend.. 
  De levenslessen die we ervaren gedurende ons leven zijn 'maatwerk' en uniek. We hebben immers allemaal ons eigen lesprogramma waarmee we verder kunnen groeien. En groei komt niet vanzelf over ons; daar moeten we iets voor doen. De 'regen' in het leven is daarom een essentieel onderdeel.

In feite kan alles wat weerstand of emotie oproept dienen als lesstof. Probeert u dat maar eens uit door bijvoorbeeld de krant te lezen en bij te houden bij welke berichten (gebeurtenissen) u emotioneel of verontwaardigd reageert. Vraag uzelf dan eens af wat de werkelijke achterliggende reden is dat u zo reageert. Tien tegen een dat het niets met het bericht te maken heeft maar met iets wat raakt aan een persoonlijke situatie uit uw verleden, het heden of een opvatting waar u geen vrede mee heeft. Soms is het moeilijk de raakvlakken te (h)erkennen. Niettemin heeft de 'les' wel zijn uitwerking, gezien de reactie. En zo zit het leven vol met confrontaties: in de krant, via de tv, op uw werk, op straat, binnen de familie..

In de tekstrubriek 'Lessen' hebben we een aantal teksten verzameld die op een bijzondere manier één of meerdere aspecten van onze levenslessen belichten. Het is leuk om daar eens iets van te lezen, al was het alleen maar om in uw eigen leven wat gemakkelijker te herkennen waarom iets u overkomt. Aanrader!

Leestips:
tekst 1 - tekst 2 - tekst 3

Actueel..
Nieuwe teksten worden doorlopend toegevoegd. In het onderstaande overzicht vindt u links naar de nieuwste publicaties.
Recent toegevoegd...
Categorie___

Tekstlink

Aanmoediging 27.11.06
Aarde 17.10.06
Bewustwording 17.10.06
Diversen 07.11.06
Lessen 07.11.06

-

14.11.06
Leven & dood 16.10.06

-

02.11.06

-

14.11.06
Nieuwe tijd 03.10.06

-

22.10.06

 

Suggesties..,
Opmerkingen..?

We zien ze graag bij
,
het gastenboek,
of het mailadres.

Dank voor uw reactie.

   
Quick
links 
 

Naar de vorige pagina..

 

Naar de hoofdindex..

 

Naar de zoekpagina..

 

Schrijf of lees in het gastenboek..

 

Zet www.skyletters.net bij uw favorieten..

 

Naar de startpagina..

 

Achtergrondmuziek inschakelen..

 

Achtergrondmuziek uitschakelen..

 
   

 

 

 

Naar de bovenzijde van de pagina..

top


Eerdere startpagina's kunt u nog bekijken via het archief.

 


++archief++      pagina gepubliceerd in november 2006      ++archief++


 

 

 
 

Copyright © 2002-2024

www.skyletters.net
all rights reserved

  Laatste update:
  27 nov 2006